Checkpoint Diefstalbarometer in retail:

pique à glace affichage prix - ijsspies prijs display
De ijsspies voor de prijscommunicatie
17/07/2015
Catalogus Alpha anti diefstal oplossingen 2016
13/02/2016

Checkpoint Diefstalbarometer in retail:

cout et sources du vol en magasin

(Bron: de Global Retail Theft Barometer, een onafhankelijk wereldwijd onderzoek uitgevoerd door The Smart Cube in opdracht van Checkpoint Systems.)

Winkelcriminaliteit in België stijgt in tegenstelling tot Europese trend (België – Dutch)

  • Belgische retailers lopen €927 miljoen aan inkomsten mis in 2014
  • Winkelcriminaliteit en preventiemaatregelen kosten elk Belgisch gezin €266
  • Belgische retailers investeren in Europa – na Zweden en Turkije –
    minst in antidiefstaloplossingen
  • Diefstal door personeel wereldwijd grootste bron van verlies
  • Georganiseerde misdaad aan basis van stijgende winkelcriminaliteit

Brussel/Mechelen, 4 november 2015 – Belgische retailers liepen 927 miljoen euro aan inkomsten mis door derving in 2014. Dat is het verlies aan omzet dat retailers jaarlijks lijden door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Met een dervingspercentage van 1,19% bevindt België zich bij de vijf slechtste leerlingen in Europa. De Belgische cijfers staan daarmee in schril contrast met de Europese trend. Europese retailers noteerden het voorbije jaar een daling inzake winkelcriminaliteit. Belgische retailers stelden een stijging vast. Eén van de verklaringen voor de hoge verliezen is dat Belgische retailers na Zweden en Turkije het minst van alle Europese landen investeerden in antidiefstaloplossingen. Retailers wereldwijd geven verder aan dat medewerkers nog nooit zoveel gestolen hebben als in 2014. Dit alles blijkt uit de veertiende editie van de Global Retail Theft Barometer, een onafhankelijk wereldwijd onderzoek uitgevoerd door The Smart Cube in opdracht van Checkpoint Systems.

België bij slechtste leerlingen van Europa

Winkelcriminaliteit is in België met een percentage van 1,19% op de totale retailomzet nog steeds een groot probleem. Van alle landen die deelnamen aan de studie laat België net de Verenigde Staten achter zich (1,27%). België scoort slechter dan het Europees gemiddelde van 1,05%. In Europa doen enkel Nederland (1,48%), Finland (1,38%), Spanje (1,33%) en Zweden (1,20%) het slechter. Buurlanden Duitsland (1,08%), het Verenigd Koninkrijk (0,89%) en Frankrijk (0,81%) doen het opvallend beter dan België. De drie beste leerlingen van de klas zijn bovendien allemaal Europees: Noorwegen (0,75%), Zwitserland (0,76%) en Frankrijk (0,81%) noteerden in 2014 de laagste derving van alle deelnemende landen. Buurland Nederland is Europees kampioen winkelcriminaliteit.

Europees klassement van landen met hoogste winkelcriminaliteit (van hoog naar laag)

checkpoint diefstalbarometer in retail winkelcriminaliteit

Belgische retail onderschat kost van leveranciersfraude

Derving heeft verschillende oorzaken. De diefstalbarometer maakt een onderscheid tussen 4 categorieën: winkeldiefstal, diefstal door personeel, verlies ten gevolge van administratieve fouten en leveranciersfraude.

Winkeldiefstal vertegenwoordigt in de Belgische retail bijna de helft (48%) van het totale omzetverlies door winkelcriminaliteit (445 miljoen euro). Daarmee zit België 10 procentpunten boven het wereldwijd gemiddelde en zes procentpunten boven het Europees gemiddelde. Toch heeft België minder last van winkeldiefstal dan de meeste andere Europese landen. Van de buurlanden hebben enkel het Verenigd Koninkrijk (26%) en Frankrijk (44%) minder last van stelende klanten. Duitse retailers verliezen dan weer 65% van hun omzet door winkeldieven. De Nederlandse retail schrijft zelfs 73% van derving op het conto van winkeldieven.

Toch kunnen Belgische retailers nog iets leren van hun Nederlandse collega’s. Het Nederlandse winkelpersoneel behoort tot het eerlijkste van Europa. Enkel Duitse (11%) en Oostenrijkse (10%) winkelbedienden stelen minder van hun baas dan hun Nederlandse collega’s (14%). Stelend winkelpersoneel vertegenwoordigt in het totale verlies van de Belgische retailers 29% of 296 miljoen euro verlies. Daarmee bevindt België zich in de Europese middenmoot. Het percentage ligt iets boven het Europese gemiddelde van 25%, maar is aanzienlijk lager dan het wereldwijde gemiddelde van 39%. Het is trouwens de eerste keer in de geschiedenis van de diefstalbarometer dat de ondervraagde retailers van alle deelnemende landen diefstal door personeel als de grootste bron van verlies aanduiden.

Een aandachtspunt voor de Belgische retailers is leveranciersfraude. Tien procent van de derving (92 miljoen euro) is te wijten aan frauduleuze leveranciers. België laat hier enkel Frankrijk en Polen (beide 11%), Italië en Portugal (beide 13%) en Noorwegen (30%) achter zich. De Nederlandse retailsector verliest het minst (amper 1%) door leveranciersfraude in vergelijking met de rest van Europa. Belgische retailers verliezen 13% van hun omzet door administratieve fouten. Dat ligt maar liefst 11% lager dan het Europese gemiddelde van 24%.

Tabel met de verschillende percentages van de totale derving

Tabel met de verschillende percentages van de totale derving

Drogisterijen grootste slachtoffer van winkelcriminelen in Europa

In Europa lijden drogisterijen het meest onder winkelcriminaliteit. In 2014 verloren ze er maar liefst 2,25% van hun omzet door. Dat ligt hoger dan het wereldwijde percentage (1,99%). Maar ook wereldwijd verliezen drogisterijen het meest door winkelcriminelen. Verder incasseren juweliers (1,66%) en grootwarenhuizen (1,47%) aanzienlijke verliezen.

Meest gestolen producten in Europa

Winkeldieven en winkelpersoneel hebben het vooral gemunt op producten die ze eenvoudig kunnen verstoppen, een groot publiek aanspreken en een afzetmarkt hebben om door te verkopen. Concreet gaat het om elektrisch gereedschap, GSM-accessoires, modeaccessoires, batterijen, sterke drank en scheermesjes. Onderstaande tabel geeft de populairste winkelartikelen weer bij Europese winkelcriminelen in 2014.

Meest gestolen producten in Europa

Investeringen in antidiefstaloplossingen

In 2014 investeerden Belgische retailers 0,50% van hun omzet in antidiefstaloplossingen, goed voor een bedrag van 389 miljoen euro. Daarmee investeerde België na Zweden (0,40%) en Turkije (0,30%) het minst van alle deelnemende Europese landen in diefstalpreventie. Europese landen die wel fors investeerden in antidiefstal zijn Spanje (1,37%), Frankrijk (1,36%), Duitsland (1,31%), Oostenrijk (1,25%) en Nederland (1,10%). Het Belgische percentage ligt lager dan wat Europese retailers gemiddeld investeerden in dezelfde periode (1,07%), en heel wat lager dan het wereldwijde gemiddelde (1,19%).

Dominique Reumers, Key Account Manager Benelux bij Checkpoint Systems, ijvert voor strategische investeringen in antidiefstaloplossingen: “Zoals in vele andere Europese landen is de georganiseerde retailcriminaliteit één van de hoofdredenen voor de stijgende verliezen in de Belgische retail. Het groeiend aantal buitenlandse bendes is jaar na jaar inventiever om antidiefstaloplossingen te omzeilen.”

“Retailers zullen de komende jaren extra inzicht moeten verkrijgen in welke producten er precies gestolen worden en hoe,” besluit Reumers. “Op basis van die data kunnen ze dan hun beveiligingspolitiek onder de loep nemen en waar nodig aanpassen. Alleen zo zullen de Nederlandse retailers de verliezen veroorzaakt door de georganiseerde bendes terug kunnen dringen.”

 

Studie werd uitgevoerd door :

De Global Retail Theft Barometer

De Global Retail Theft Barometer (GRTB) 2014-2015 is een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt door het onafhankelijke onderzoeksbureau The Smart Cube en gesponsord wordt door Checkpoint Systems. De studie verzamelde en bundelde de feedback en cijfers van 203 retailers uit 24 landen wereldwijd. Op die manier geeft de GRTB tendensen rond derving in de retailsector. Niet alleen op Europees niveau, maar wereldwijd. De studie geeft ook aan hoe om te gaan met winkelcriminaliteit: welke maatregelen kunnen er worden ingezet om winkeldiefstal en fraude te bestrijden?

Checkpoint Systems, Inc.

Checkpoint Systems is een wereldwijde leider op het gebied van oplossingen die de retailindustrie helpen de beschikbaarheid en beveiliging van winkelartikelen te vergroten. Denk aan oplossingen voor dervingsbeheer en RFID. Retailers zijn dankzij de oplossingen van CHeckpoint Systems in staat om een nauwkeurige real-time inventaris bij te houden, de beschikbaarheid op het schap te verbeteren, out-of-stock situaties en derving te vermijden, en zo de beschikbaarheid van hun koopwaar en de winkelervaring van hun klanten te verbeteren.

De oplossingen van Checkpoint zijn gebouwd op meer dan 45 jaar ervaring in RF-technologie, een uiteenlopend dervingsbeheeraanbod, marktleidende RFID-applicaties en een uitgebreid portfolio van kledinglabeloplossingen die bijdragen tot de branding, beveiliging en opvolging van de koopwaar van de bron tot het winkelschap. De klanten van Checkpoint genieten van een stijgende omzet en winst doordat ze zich ervan verzekeren dat hun producten beschikbaar zijn op de juiste plaats en het juiste tijdstip wanneer klanten klaar zijn om te kopen.

Checkpoint, genoteerd op de NYSE (NYSE: CKP), is actief in elke belangrijke geografische markt en heeft wereldwijd 4.700 mensen in dienst.

The Smart Cube

The Smart Cube is een wereldwijd specialist in het domein van gepersonaliseerde studies en analyses.